Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-05-06@17:12:24 GMT

۳ لقب آسمانی برای ائمه معصوم(ع)

تاریخ انتشار: ۲۴ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۶۲۵۱۱۳

۳ لقب آسمانی برای ائمه معصوم(ع)

به گزارش ایکنا از لرستان، حجت‌الاسلام علی شاهرخی‌قبادی، نماینده سابق مردم کوهدشت در مجلس شورای اسلامی جمعه، 23 شهریورماه در جمع عزادارن حسینی در مسجد صاحب‎الزمان(عج) کوهدشت، در تفسیر حدیث «ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه»، گفت: همه ائمه هدی(ع) با توجه شرایط و اوضاع و احوال زمان‌شان و به مناسبت‌هایی ملقب به القاب خاصی شده‌اند، به‌عنوان مثال از بین ائمه‌اطهار امام پنجم به «باقرالعلوم؛ شکافنده علم» ملقب شده است، در صورتی‌که همه امامان معصوم(ع) از علم لدنی برخوردار بوده‌اند و این نیست، مگر این‌که امام پنجم در زمان و شرایطی زندگی می‌کرد که حکومت بنی‌امیه تا حدودی ضعیف شده بود و امام این فضا را مناسب دید تا یک حوزه درسی وسیعی در جهت اصول مکتب تشیع راه‌اندازی نماید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی افزود: ره‌آورد چنین حوزه‎ای که در زمان امام ششم به شکوفایی کامل رسید، تبیین دقیق مکتب اهل‌ بیت(ع) و تربیت شاگردان زیادی بود که در دورترین مناطق جهان اسلام با قال الباقر و قال الصادق به تبلیغ دین مبین اسلام و معرفی مکتب تشیع پرداختند.
شاهرخی اضافه کرد: وجود چنین نقشی باعث گردید که درباره امام پنجم، لقب «باقرالعلوم» به کار برده شود و این به‌معنای آن نیست که علم این امام همام از سایر امامان بیشتر بوده است، بلکه تنها به جهت نقش ویژه ایشان در فرصت حاصله بوده است که اگر چنین فرصتی برای هر امام معصوم دیگری پیش می‌آمد به همین نحو عمل می‎کردند.
این کارشناس دینی و قرآنی با بیان این‌که سایر ائمه معصومین نیز به ترتیبی که در آغاز سخن اشاره شد دارای القابی بوده‌اند ازجمله لقب امام اول اميرالمومنين، سيدالوصياء، صديق، فاروق، لقب امام دوم سبط اكبر،مجتبی، سيد شباب اهل‌الجنه، كريم اهل‌البيت، لقب امام سوم سبط اصغر، سيد الشهداء، سيد شباب اهل‌الجنه، مصباح‌الهدی و سفینةالنجاه،
لقب امام چهارم به زین‌العابدین و سيدالساجدين بوده است، گفت: القاب صادق، كاظم، رضا، جواد، هادی، عسگری نیز برای امامان ششم تا یازدهم بیان شده است.
شاهرخی ادامه داد: از لقاب امام دوازدهم نیز می‎توان به مهدی،خاتم‌الاوصيا ،قائم آل‌محمد، بقیه‌الله، موعود، خلف صالح، صاحب‌الامر و منظر و ... اشاره کرد.
وی با بیان این‌که سه تا از القاب ائمه معصوم آسمانی هستند، افزود: سه تا از این القاب آسمانی هستند یعنی چنین القابی از سوی حق‌تعالی اعطاء شده است، افزود: اولین لقب آسمانی لقب «امیرالمومنین» برای حضرت علی(ع) است کمااینکه عبدالله بن عباس می‌گوید نزد رسول خدا(ص) نشسته بودیم که علی بن ابی‌طالب وارد شد و به رسول خدا سلام کرد. رسول خدا در پاسخ سلام او فرمود «و علیک السّلام یا امیرالمؤمنین و رحمه الله و برکاته» حضرت علی(ع) به رسول خدا(ص) گفت در حالی‌که شما زنده هستی به من امیرالمؤمنین می‌گویید پیامبر(ص) فرمود آری، در حال حیات من نیز تو امیرالمؤمنین هستی دیروز در حالی‌که من و جبرئیل با هم سخن می‌گفتیم تو بر ما گذشتی و سلام نکردی جبرئیل گفت چرا امیرالمؤمنین بر ما گذشت و سلام نکرد به خدا سوگند اگر سلام می‌کرد، ما خوشحال می‌شدیم و پاسخش را می‌دادیم. امیرالمومنین گفت ای رسول خدا دیروز تو را با دحیه کلبی دیدم که خلوت کرده‌اید و با او سخن می‌گویید، نخواستم سخن شما را قطع کنم (دحیه کلبی، از اصحاب و برادر شیری پیامبر است که در کودکی از یک دایه شیر خورده‌اند و به همین مناسبت او را رضیع پیامبر اسلام می‌‌نامیدند) پیامبر(ص) فرمود: او دحیه نبود، او جبرئیل بود و من به جبرئیل گفتم: چگونه علی را امیرالمؤمنین نامیدی جبرئیل گفت: خداوند در جنگ بدر به من فرمود که بر محمد(ص) فرود بیا و به او بگو که به علی بن ابی‌طالب فرمان دهد میان دو صف لشگر حاضر شود و قدرت‌نمایی کند که خداوند او را در آسمان امیرالمؤمنین نام نهاده است. آن‌گاه رسول خدا ادامه داد تو یا علی، امیرالمؤمنین در آسمان و زمین هستی و پس ازمن جز کافر از تو جدا نمی‌شود و آسمانیان تو را امیرالمؤمنین می‌نامند
این مفسر قرآن گفت: از اهل سنت نیز درباره اعطای لقب امیرالمومنین به امام علی روایاتی وجود دارد ازجمله: ابونعیم اصفهانی در کتاب «حلیة الاولیاء و طبقات الأصفياء» از انس بن مالک روایت کرده است که رسول خدا درباره علی(ع) فرمود که او امیرمؤمنین و پیشوای نیکوکاران است.
شاهرخی‌قبادی با بیان این‌که دومین لقب آسمانی طبق روایت معروف «الحَسَنُ و الحُسَیْنُ سَیِّدَا شَبَابِ أَهْلِ الْجَنَّةِ » لقب سروران جوانان بهشت برای امام حسن و امام حسین(ع) است، اضافه کرد: این روایت علاوه‌بر این‌که از مسلّمات منابع معتبر شیعه است، در بسیاری از منابع معتبر اهل سنت نیز با عبارات گوناگون و محتوای نسبتاً یکسان آمده است.
وی با اشاره به این‌که سومین لقب آسمانی طبق این عبارت «ان الحسین مصباح‌الهدی و سفینه النجاة» لقب مصباح‌الهدی و سفینه‌النجاة برای امام حسین(ع) است، ادامه داد: در منابع روایی آمده است: «إِنَّهُ لَمَکْتُوبٌ عَلَى یَمِینِ عَرْشِ اللَّهِ مِصْبَاحٌ هَادٍ وَ سَفِینَةُ نَجَاة؛ در طرف راست عرش خدا نوشته شده است که حسین چراغ هدایت و کشتى نجات است»این جچمله را بزرگان روایات اعم‌از شیعه و سنی با عناوین مختلف از پیامبر اکرم(ص) نقل کرده‌اند و بر اساس چنین روایاتی امام حسین(ع) چراغ هدایت و کشتى نجات نامیده می‌شود.
وی افزود: ممکن است سؤال شود چرا از بین ائمه هدی تنها این حضرت ملقب به چنین لقبی گردیده است که در پاسخ عرض می‌کنم خداوند متعال عالم به موقعیت زمانی ابا عبدالله الحسین(ع) بوده و می‌دانسته که دین مبین اسلام در زمان این حبیبش در معرض نابودی قرار می‌گیرد و او با نثار جان خود و همه عزیزانش اسلام را نجات می‌دهد.
وی افزود: امام حسین(ع) در موقعیت و شرایط ویژه‌ای قرار داشت امام واقف بود که حکومت بنی‌امیه و عوامل آن چگونه با برنامه‌های شیطانی دارند چهره اسلام را واژگون می‌کنند و موجب گمراهی امت اسلامی می‌شوند و اگر در مقابل آن قیام نکند، به تعبیر خود آن حضرت «وعلى الاسلام السلام اذ قد بليت الامة براع مثل يزيد» کمااینکه مجاهدت‌های عظیم و بی‌نطیری که امام در این زمینه از خود نشان داد به‌خوبی توجیه می‌نماید که چرا و به چه مناسبتی به او لقب مصباح‌الهدی و سفینه‌النجاه اعطاء گردیده است.

امام حسین(ع) برای تحقق هدف مقدسش هزینه بسیار سنگینی متقبل و متحمل شد

شاهرخی ادامه داد: امام برای تحقق هدف مقدسش هزینه بسیار سنگینی متقبل و متحمل شد که تاکنون این‌گونه هزینه‌ای بر دوش هیچ‌یک از انبیاء، اولیا و اوصیاء گذاشته نشده است یعنی او در این مسیر از هر آن‌چه که داشت گذشت و پس‌از به شهادت رسیدن فرزند رشیدش علی‌اکبر، طفل شیرخواره‌اش علی‌اصغر، برادر رشیدش قمر بنی‌هاشم و دیگر برادرانش، یادگاران سبط اکبر و همه اصحاب با وفایش، خود یکه و تنها و با لب تشنه پا به عرصه میدان جنگ گذاشت و یک تنه مقابل لشکر عمرسعد ایستاد که به شهادت تاریخ، امام در آن شرایط بسیار سخت، بهتر از همه هم جنگید.
وی با بیان این‌که امام حسین(ع) پذیرفت که بعد از واقعه عاشورا، باقیمانده اهل‌بیت مکرمش یعنی ذریه رسول گرامی اسلام نیز اسیر دشمن خدا گردند، گفت: امام حسین(ع) با چنین مجاهدتی در نهایت پایه‌های ظلم را ریشه‌کن، اسلام را از خطر سقوط نجات و بندگان خدا از گمراهی رها ساخت و در حقیقت او پیروز همیشگی تاریخ و بهترین الگو برای آزادی‌خواهان جهان شد.
این کارشناس دینی گفت: البته برای امام مهم‌تر از هر چیز جلب زضایت حق‌تعالی بود همان‌طورکه در آخرین لحظات حیات و در حالت آرامش و سکون، صورت بر روى خاک نهاد و ‏گفت «الهی رضا برضائک صبرا علی بلائک تسلیما لامرک لامعبود سوائک یا غیاث المستغیثین».
شاهرخی افزود: سیدالشهدا(ع) با این قیام و مرگ سرخ، کلام رسول اکرم(ص) و مکتوب بر یمین عرش خدا را متضمن بر این معنی «حسین چراغ هدایت و کشتی نجات است» به منصه ظهور و بروز رساند تا بندگان خدا از ظلمات جهل و سرگردانی ضلالت نجات پیدا کنند همان‌طوری که در زیارت اربعین مى‏خوانیم: «وَبَذَلَ مُهْجَتَهُ فیکَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبادَکَ مِنَ الْجَهالَةِ، وَحَیْرَةِ الضَّلالَةِ؛ خدایا شهادت می‌دهم که ولی و حبیبت اباعبدالله الحسین خون پاکش را در راه تو به خاک ریخت تا بندگانت را از جهالت و سرگردانى گمراهى نجات بخشد، در حالى‌که فریب‌خوردگان دنیا بر علیه او متحد و یک‌دست شده بودند.

انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا لرستان معارف القاب آسمانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۲۵۱۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جامعه ما با شبیخون فرهنگی دشمن روبروست/پاسدار و نگهبان مساجد، علما و طلاب هستند

به گزارش خبرنگار حوزه استان های خبرگزاری تقریب، ماموستا ملاقادر قادری امروز در مراسم افتتاح مسجد روستای «مزیدی» شهرستان پاوه در سخنانی اظهار داشت: خدمت تمامی حاضرین در این مسجد زیبا عرض خیرمقدم دارم و بسیار خوشحالم که امروز خانه‌ای دیگر از بیوت پروردگار را افتتاح نمودیم.
 
امام جمعه شهرستان پاوه گفت: امروز ما مهمان خداوند متعال هستیم ولی بانی مراسم مردم عزیز روستای مزیدی هستند. به آنها تبریک می‌گوییم که خانه‌ای به این زیبایی برای قیامت خود ساخته‌اند خداوند از آنان قبول فرماید.
 
وی ادامه داد: آفرین بر مردم باغیرت مزیدی که با جمعیت کم و همت زیاد این بنای محکم را ساخته‌اند و تشکر و سپاس از تمامی خیرینی که با این عزیزان همراهی کرده و این خانۀ مبارک الهی را ساخته‌اند.
 
ماموستا قادری در بخش دیگری از سخنان خود عنوان کرد: خداوند متعال در آیۀ ۱۶۴ سوره مبارکه آل‌عمران می‌فرماید: «لَقَدْ مَنَّ اللّهُ عَلَى الْمُؤمِنِينَ إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِّنْ أَنفُسِهِمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَيُزَكِّيهِمْ وَيُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَ إِن كَانُواْ مِن قَبْلُ لَفِي ضَلالٍ مُّبِينٍ» من بر شما منت می‌گذارم به خاطر اینکه رسولی دلسوز، پیامبری مدیر و پیام‌رسانی شجاع برایتان فرستاده‌ام تا شمارا تعلیم داده و تزکیه و تربیت نموده و چگونه زیستن را به شما بیاموزد و شمارا از گمراهی و ضلالت برهاند.
 
امام جمعه شهرستان پاوه گفت: در یک جمله بعثت رسول‌الله (ص) بهترین نعمتی است که خداوند به ما هدیه کرده است. علت مهم بودن بعثت به این دلیل است چون دنیا قبل از بعثت مملو از جهل و خرافات و تجاوز به حقوق بشر بود. مثلاً در سعودی دختران زنده‌به‌گور می‌شدند و در ایران با محارم ازدواج می‌شد و در روم دولت متمدن آن عصر، به حقوق حیوانات بیشتر از حقوق انسان‌ها توجه می‌کردند و در شبه‌جزیرۀ عربستان قبل از بعثت تنها ۴ نفر باسواد زندگی می‌کردند، بعثت در کلیۀ ابعاد زندگی افراد جامعه تغییر ایجاد کرد لذا باید قدردان این نعمت و شاکر پروردگار باشیم.
 
ماموستا قادری عنوان داشت: عرض کردم بعثت رسول‌الله (ص) در شبه‌جزیرۀ عربستان در همۀ شئون زندگی مردم سبب تغییرات شد و در مدرسۀ رسول‌الله (ص) در مدینۀ منوره کسانی فارغ‌التحصیل شدند که اسلام را به اسپانیا و جنوب چین و روم و استانبول رساندند و در اکثر دنیای معمورۀ آن زمان ندای لا اله الا الله و محمد رسول‌الله و الله‌اکبر طنین‌انداز شد.
 
وی افزود: خداوند متعال در مقابل این جهد و جهاد و ایثار حضرت خاتم به امتش و به اهل لا اله الا الله و محمد رسول‌الله (ص) می‌فرماید: من و فرشتگانم به این شخص والامقام درود می‌فرستیم «إِنَّ اللَّهَ وَمَلَائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ» پس شما هم از او تجلیل کنید «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا».
 
 امام جمعه شهرستان پاوه گفت: اولین کار پیامبر بزرگوار ما (ص) بعد از هجرت احداث مسجد بود و به ‌محض ورود به مدینۀ منوره اول مسجد قبا را بنا کرد و سپس مسجدی به نام مسجد جمعه و آنگاه مسجدالنبی را ساخت که این مکان مبارک بعد از مسجدالحرام و مسجدالأقصی سومین مسجد مسلمانان شد که از همان روز تأسیس تا امروز که ۱۴۴۵ سال از آن گذشته است، مایۀ خیر و رونق دین و پایگاه معنویت شده است.
 
ماموستا قادری تصریح کرد: پیامبر بزرگوار اسلام (ص) می‌فرمایند: «مَنْ بَنا لله مَسْجِداً بَنی اللهُ له بیتاً في الجَنَّةِ» هر کس در دنیا مسجدی بنا کند، خداوند در قیامت برای او در بهشت منزلی را آماده می‌کند و این مسجد بنا به این توصیۀ رسول‌الله (ص) بعد از ۱۶ قرن به امید این کلمۀ زیبای حضرت خاتم (ص) ساخته شده است.
 
وی در بخش دیگری از سخنان خود به جایگاه مسجد در اسلام اشاره کرد و اظهار داشت: سلف ما در تعریف جایگاه مسجد فرموده‌اند: «المسجد دارالسلام، دارالعبادة، دار المشورة، دار المصحف و دارالجهاد» و باز فرموده‌اند: «حصون المؤمن ثلاثة المسجد و ذکر الله و قراءة القرآن» آنچه انسان مؤمن را حفظ می‌کند، سه چیز است، مسجد، ذکر خدا و قرائت قرآن کریم.
 
امام جمعه شهرستان پاوه گفت: در آیین ما مساجد سنگرند و تضعیف مساجد تضعیف دین و مسلمین و آرزوی کفر و کافران است. در موضوع خواست دشمن که نیت آن‌ها تضعیف مسجد و صفوف مسلمین است، چند مثال را ذکر کرده‌اند که به خاطر اینکه بحث طولانی نشود نیازی به ذکر آنها ندیدم.
 
وی در ادامه سخنان خود بیان داشت: جمعیت شهرستان پاوه ۶۵ هزار نفر است و ما در شهرستان ۱۰۳ مسجد و ۴ تکیه و خانقاه داریم که کار آنها هم مانند کار مسجد است پس در حقیقت ۱۰۷ مسجد داریم یعنی تقریباً برای هر ۶۰۷ نفر یک مسجد داریم که ۵۰ درصد آنها در عصر جمهوری اسلامی ساخته شده‌اند و تمامی مساجد قبل از انقلاب را منهای یک مسجد در پاوه در زمان جمهوری اسلامی تجدید بنا کرده‌ایم. فالحمدلله رب‌العالمین
 
امام جمعه شهرستان پاوه گفت: همچنان که حضار محترم می‌دانند، سرباز و پاسدار و نگهبان این مساجد، علما و طلاب هستند و متأسفانه امروز برای حفاظت از این بیوت الرحمان در شهرستان پاوه ۱۰ طلبه خودی نداریم. دلیل این وضع نابسامان ما روحانیون هستیم که وحدت نداریم، مرکزیت و تشکیلاتی نداریم و بزرگی را از بین خود قبول نداریم و به همین دلایل معتمدین محل در اثر اختلاف ما توجهی به طلبه‌ها ندارند.
 
ماموستا قادری ادامه داد: اضافه بر این امروزه صفوف جمعه و جماعت ما کم رونق‌اند و حریم‌ها محترم شمرده نمی‌شوند و جامعۀ ما با هجمه و شبیخون فرهنگی دشمن روبروست. این درد ماست که عرض کردم لذا نیاز به تجدیدنظر داریم و اگر تجدیدنظر نکنیم مغلوب دشمنان می‌شویم. البته خداوند از دین خود دفاع خواهد کرد ولی در قیامت ما باید جوابگو باشیم.
 
وی در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: در خاتمه از تمامی خیرین و زحمت کشان، اهالی محترم مزیدی در روستا و خارج از روستا که زحمت کشیده‌اند، تشکر و قبول زحمات آنها را از خداوند منان خواستاریم و از سرکار خانم طاهرزاده و شوهر محترمش و حاج مدلل و حاج عبدالله عثمانی و 
​​دکتر پیام یوسفی تشکر و برای آنها آرزوی توفیق داریم.
 
انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • حسینی: امروزه فریاد حمایت از غزه در غرب طنین‌انداز شده است
  • جامعه ما با شبیخون فرهنگی دشمن روبروست/پاسدار و نگهبان مساجد، علما و طلاب هستند
  • روایت رهبر انقلاب از توجه امام صادق(ع) به هیئت؛ قربان آن دل!
  • چرا ابن بابویه قمى به شیخ صدوق مشهور شد؟ + فیلم
  • عشق جوانان به ائمه اطهار (ع) وصف ناپذیر است
  • پدر شهید حسین خندانی آسمانی شد
  • امروز سالروز شهادت مظلومانه امام جعفر صادق (ع)است، صلاله ای پاک از رسول الله
  • امامت سیاسی، تکلیف ذاتی ائمه اطهار (ع) بوده است
  • امام صادق (ع) حافظ آثار رسول الله برای جهان اسلام بوده است
  • شاگردان امام صادق (ع)؛ از پدر علم شیمی تا ائمه اهل سنت + فیلم